LES MILLORS CAMINADES PER CATALUNYA


Una tria personal

Detallo aquí alguns dels millors llocs on fer senderisme al nostre país, triant per a cada zona algunes de les millors caminades que s’hi poden fer. És una tria personal amb el que no puc evitar una certa subjectivitat, pel que estic segur que algú en trobarà a faltar alguna o en triaria una altra (en alguns casos fer la tria, decidir-me per una o una altra, m’ha costat molt). En tot cas es poden prendre com una primera introducció per començar a “explorar” i conèixer la zona.

I reconeixent, també, que en alguns llocs, els més llunyans de casa meva (Osona), per una qüestió simplement de proximitat encara em falta molt de país per fer. Això és, especialment, a les comarques de més al sud i l’oest, pel que en aquest casos les mancances encara poden ser més grans (ja que tampoc no en vull recomanar cap que no hagi fet).

En poso fins a quatre a cada lloc, en alguns llocs sense saber si són les millors (tampoc vull enganyar a ningú), però sabent, això sí, que valen la pena.


Igual també et pot interessar...LA COSTA BRAVA


Els camins de ronda de la Costa Brava són d’una bellesa que sovint ens sorprendrà. Són camins ideals per a tot tipus de caminadors, ja que permeten fer les rutes al gust de cadascú (fent trams més curts o més llargs a voluntat). A més, tenen l’avantatge que es poden fer tot l’any, a l’hivern si volem gaudir de la tranquil·litat de les cales en solitari, i a l’estiu si a més de caminar ho volem aprofitar per banyar-nos.


Les meves recomanacions:

PALAMÓS - CALELLA

CALA JÓNCOLS - ROSES

CAP DE CREUS - CADAQUÉS

COLERA - LLANÇA


L’ALBERA


L’Albera, entesa en sentit ampli (incloent els Aspres i la Serra de Rodes), és una de les meves debilitats personals, un dels llocs que necessito anar-hi de tant en tant. Per la bellesa i diversitat dels seus paisatges, que van de les brolles a les parts més baixes, a les fagedes a les més altes, passant pels seus estanys temporals, bonics salts d’aigua o el seu ric patrimoni cultural, del que en destaquen els megàlits (dòlmens i menhirs) i les ermites romàniques.


Les meves recomanacions:

SANT PERE DE RODES

MEGALÍTICA ST CLIMENT

PUIG NEULÓS

PIC DE SALLAFORT


LA PLANA EMPORDANESA


Per caminades més relaxades i planeres les planes també amaguen racons ben bonics, la de l’Empordà no és cap excepció.


Les meves recomanacions:

AIGUAMOLLS

VULPELLAC - PERATALLADA

QUERMANY GROS

SENDER DE PALS


EL MONTGRÍ


Serralada de dimensions més aviat modestes. Té la particularitat de ser l’únic massís calcari de la Costa Brava, amb bones vistes i un paisatge ben particular la seva visita bé val la pena.


Les meves recomanacions:

EL MONTGRÍ I EL TER VELL

CALA MONTGÓ - FERRIOL


LES GAVARRES


Aquesta serralada és l'extrem nord de la Serralada Litoral Catalana. És un massís de formes arrodonides (que Josep Pla va definir com a “elefantíaques”). Maltractada per les nevades de fa uns anys, amaga boscos frondosos i racons bonics.


Les meves recomanacions:

PUIG D'ARQUES

MINES DEL NEN JESÚS

DOLMENS DE FITOR

ELS SANTS METGES


CADIRETES


Un altre petit massís, també de formes arrodonides que amaga bonics racons i algunes de les particularitats botàniques més destacables de casa nostra (tot i que difícilment les veurem).


Les meves recomanacions:

PEDRALTA I COLS

CARCAIXELLS

PUIG DE CADIRETES

MONTBARBAT


LA PLANA DE LA SELVA (I EL GIRONÉS)


Plana que he trepitjat ben poc (a peu), envoltada de muntanyes. Tot i això, entre altres coses que en queden pendents de descobrir, hi podem trobar un dels volcans més grans d’Europa i un ecosistema valuós i ben interessant.


Les meves recomanacions:

ESTANY DE SILS

VOLCÀ DE LA CROSA


EL PLA DE L’ESTANY


Aquí em passa una mica com amb l’anterior, encara em queda per recórrer una bona part d’aquesta plana, amb un ric patrimoni cultural.


Les meves recomanacions:

BANYOLES I LES ESTUNES

PUIG CLARÀ

EL CLOT D'ESPOLLA

SANT PATLLARI


MUNTANYES DE ROCACORBA I FINESTRES


Entre el Gironès, la Garrotxa i el Pla de l’Estany inclouen un conjunt de petites serralades amb boscos frondosos, cims amb bones vistes, volcans... Malauradament encara em queda, també un bon tros per recórrer.


Les meves recomanacions:

FINESTRES

ROCACORBA

FONT DE LA TORRE

PUIGSALLANÇA


PARC NATURAL ZONA VOLCÀNICA DE LA GARROTXA I VALLS D'OLOT


En aquest parc hi trobem alguns dels paisatges més singulars de casa nostra, sovint de gran bellesa, com les serralades que l’envolten. Amb itineraris en general ben senyalitzats és fàcil de recórrer.


Les meves recomanacions:

Z. V. DE LA GARROTXA

SERRA DEL CORB

GORGS DE LES PLANES

SANT MIQUEL DEL MONT


L’ALTA GARROTXA


El nom "Garrotxa" significa terra aspra, trencada, de mala petja... segur que bona part del nom és deguda a aquesta zona, d’altra banda magnífica per la pràctica del senderisme.


Les meves recomanacions:

SANT ANIOL D'AGUJA

MARE DE DÉU DEL MONT

EL COMANEGRE

PUIG DE BASSEGODA


VALL DE CAMPRODÓN (O DEL TER)


Probablement els Pirineus més propers i accessibles, però no per això menys bells. La vall de Camprodon ofereix infinitat de possibilitats a l’hora de caminar (des de la part baixa de les valls fins als cims més alts).


Les meves recomanacions:

EL TAGA

BALANDRAU

VIA ROMANA

PUIG OU


VALL DEL FRESER


Serveix el mateix comentari que en el cas anterior, el Ripollès, en general, val la pena recorre’l de dalt a baix.


EL PUIGMAL

TORRENT DE LA CABANA

LES ENCANTADES

FONTALBA - NÚRIA


LES SERRES DE MILANY, SANTA MARGARIDA, BELLMUNT I PUIGSACALM


Entre el Ripollès, Osona i la Garrotxa hi ha, segurament, un dels racons més desconeguts i salvatges de casa nostra, amb indrets i paratges d’una gran bellesa.


Les meves recomanacions:

CASTELL DE MILANY

EL MIR I BELLMUNT

GREVOLOSA I PUIGSACALM

SALT DE SALLENT


EL COLLSACABRA


El Collsacabra forma part de la Serralada Transversal, que uneix els Pirineus amb el Montseny i la Depressió Prelitoral. A cavall de les comarques d’Osona, la Selva i la Garrotxa, és una àmplia zona recoberta de boscos principalment eurosiberians (rouredes, fagedes, prats...). Amb una orografia abrupte, els seus paisatges són variats i sovint espectaculars... i relativament desconeguts. Un dels millors llocs per la pràctica del senderisme a casa nostra.


CABRERA

SALT DE SALLENT

ROCALLARGA

ROQUES ENCANTADES


LES GUILLERIES


Formen part, també, de la Serralada transversal. Amb un relleu més suau que el Collsacabra i una gran extensió de boscos és un bon lloc per la pràctica del senderisme (tot i que l’obertura de pistes de desembosc a vegades o compliquen una mica).


Les meves recomanacions:

SANT MIQUEL

SANT BENET

CASTELL D'EN BOIX

PUIGSESLLOSES


LA PLANA DE VIC


La Plana de Vic és l’extrem més oriental de la Depressió Central. Nucli central de la comarca d’Osona, és una depressió allargada originada per l’erosió del riu Ter i els seus afluents totalment envoltada de muntanyes. Simplement per proximitat, és el lloc on visc, és un dels llocs per on he caminat més, amb molts racons que valen la pena descobrir (tant a la mateixa plana com als seus miradors).


Les meves recomanacions:

CREU DE GURB

SANT SEBASTIÀ

SANT MARTÍ XIC

AERÒDROM DE VILATORTA


EL MONTSENY


A cavall de les comarques del Vallès Oriental, la Selva i Osona, tres grans conjunts muntanyosos formen aquest espectacular massís: la carena del Turó de l'Home i les Agudes, el turó de Matagalls i el Pla de la Calma. Gràcies a les seves condicions climàtiques, degudes al seu relleu, al massís hi ha una gran diversitat d'ambients. Per la seva bellesa és un dels punts més populars de l'excursionisme a casa nostra.


Les meves recomanacions:

MATAGALLS

LES AGUDES

TAGAMANENT

MAS LA SALA


LA SERRALADA DE MARINA (MONTNEGRE/MARINA I LITORAL)


La serralada de Marina (que forma part, alhora, de la Serralada Litoral) comprèn el Montnegre – Corredor (Parc Natural), la Serralada de Marina i la Serralada Litoral (noms que ens poden portar a confusió). Amb un relleu suau i un substrat bàsicament granític recobert de boscos, principalment alzinars i pinedes, passejar-hi sempre és un plaer, i aquestes serralades amaguen un bon grapat de racons bonics i interessants.


Les meves recomanacions:

R. P. DE CÉLLECS

PUIG CASTELLAR

BURRIAC I MONTCABRER

ROCA D'EN TONI


COLLSEROLA


Collserola forma part, també, de la Serralada Litoral Catalana. Amb relleus suaus i cims més aviat modestos, està formada per roques metamòrfiques i recoberta per diferents tipus de boscos. Per la seva proximitat a Barcelona els seus camins solen estar força transitats, però també força ben senyalitzats (sent un lloc ideal per anar a caminar). De ben segur ens sorprendrà la seva tranquil·litat i la seva natura, tot i estar envoltada de grans ciutats.


Les meves recomanacions:

PENYA DEL MORO

LES ESCLETXES

TURÓ DE LA MAGAROLA

LA RIERADA


EL DELTA DEL LLOBREGAT


El Baix Llobregat, i en especial la plana, és un dels llocs que encara em queden per anar descobrint, pel que només puc citar un dels seus llocs més emblemàtics i interessants (segur que n’hi ha molts més): el Delta, un espai natural d’un gran valor ecològic (i agrícola).


Les meves recomanacions:

DELTA DEL LLOBREGAT


EL MASSÍS DEL GARRAF (I SERRA DE L’ORDAL)


El Massís del Garraf amb relleus suaus i cims més aviat modestos forma part, també, de la Serralada Litoral Catalana. Recobert de garrigues, brolles i màquies, el margalló és la seva espècie més emblemàtica (és l’única palmera autòctona europea i té, aquí, el seu límit de distribució al nord). El massís és, també, una de les zones càrstiques més importants de Catalunya, amb una gran quantitat d’avencs i coves. Parc Natural, hi ha un munt de camins, sovint ben senyalitzats pel recorre’l sense presses.


Les meves recomanacions:

LA MORELLA

SITGES - VILANOVA

SERRA DE L'ATAIX

PUIG DE LA MOLA


LA PLANA VALLESANA


Centrat en les muntanyes que l’envolten, és un altre dels llocs que encara em queden per anar descobrint, i en queda molt per fer-ho, sabent que segur que valdrà la pena.


SALT DE GUANTA

SANT SALVADOR

PIC DEL VENT

TORRE ROJA


SANT LLORENÇ DEL MUNT I SERRA DE L’OBAC


Paral·lela a la costa, però a una distància del mar entre 30 i 60 quilòmetres, la serralada Prelitoral és una llarga serralada que va des del Montseny, al nord, fins a la serra de Pàndols, a les terres de l'Ebre. Una de les serres més emblemàtiques és Sant Llorenç del Munt, amb una orografia i geologia la fan molt interessant. I si amb la seva geologia no n’hi hagués prou, entre boscos més o menys frondosos, a més, s’hi pot descobrir un ric patrimoni cultural. Parc Natural amb camins sovint ben senyalitzats és una zona ideal per la pràctica del senderisme.


Les meves recomanacions:

LA MOLA

COVA SIMANYA

VALL DEL FLEQUER

PEDRITXES I L'OBAC


MONTSERRAT


Montserrat (que també forma part de la serralada Prelitoral) és un massís relativament petit, però una orografia i geologia espectacular i pràcticament única (que haig d’explicar...). Amb camins ben senyalitzats és un altre dels llocs ideals per caminar.


Les meves recomanacions:

SANT JERONI

EL MONTGRÒS

L'ELEFANT

FRARES ENCANTATS


EL PLA DEL BAGES


El Pla del Bages amb un ric patrimoni natural i cultural és un bon lloc per caminar.


Les meves recomanacions:

TORRE DE CASTELLNOU

CASTELLTALLAT

RIERA DE RAJADELL

EL COANER


EL BAIX BERGUEDÀ


Zona que em queda per descobrir, tot i que sé val la pena. De moment, doncs, només un primer acostament.


Les meves recomanacions:

MOLÍ DE BALLÚS

SANT SALVADOR

SANTUARI DE QUERALT


EL LLUÇANÈS


El Lluçanès és una comarca natural de transició entre la Plana de Vic i el Berguedà. És un altiplà que, per la banda d'Osona, està clarament delimitat per cingleres. Està travessada per les rieres de Merlès, Lluçanès i Gavarresa. Tot i la seva proximitat és un dels llocs que encara em queden per descobrir.


Les meves recomanacions:

ELS MUNTS

MAS ROCAGUINARDA

PUIG CORNADOR

CASTELL DE LLUÇÀ


EL CATLLARÀS, ELS RASOS DE TUBAU I EL CATLLARÀS


Entre el Berguedà i el Ripollès el Catllaràs és una serralada relativament poc coneguda, tot i ser molt bonica i contenir algunes de les particularitats botàniques més interessants del País. Davant seu s'alça la serra del Picancel, amb molts racons per descobrir.


Les meves recomanacions:

GORGS DE FRONTANYÀ

MALANYEU

RASOS DE TUBAU

SALGA AGUDA


EL CADÍ I EL PEDRAFORCA


Dues de les postals del país, prepirineus amb gust a Pirineus. Paisatges i racons que sempre valen la pena.


Les meves recomanacions:

COSTA CABIROLERA

PRAT DE CADÍ

ELS EMPEDRATS

PENYES ALTES


DELS RASOS DE PEGUERA AL PORT DEL COMPTE


Entre el Berguedà i el Solsonès hi ha un seguit de serralades prepirinenques (que inclouen les citades, a més de la serra d’Ensija, del Verd, de Busa, Queralt...) que amaguen racons de gran bellesa, relativament desconeguts.


Les meves recomanacions:

PEDRÓ DELS 4 BATLLES

PONT CABRADÍS

PLA DE BUSA

CAP DEL VERD


EL BAIX SOLSONÈS


El Solsonès presenta dues cares, una més muntanyosa, al nord, i una altre d’una mica més amable, al sud, tacada de masies i amb una de les densitat de població més baixes del país. Qui busqui caminades amables i pau i tranquil·litat aquí gairebé segur en trobarà.


Les meves recomanacions:

MARE DE DÉU DE PINÓS

CASTELLVELL

RUTA DE LES MENTIDES


L’ALTA ANOIA


A Cavall de quatre comarques (l’Anoia, el Bages, el Solsonès i la Segarra), els plans de Calaf i les muntanyes que l’envolten ofereixen bones caminades.


Les meves recomanacions:

CASTELL DE BOIXADORS

BATALLA PRATS DEL REI

PUIG DE SANT MIQUEL


DE LA SERRA DE MIRALLES AL MONTMELL


Entre l’Anoia, el Penedès i la conca de Barberà, la Serralada Prelitoral pren un caràcter fortament mediterrani i es “desfà” en un seguit de Serralades (Miralles, Queralt, Ancosa, del Bolet, Bufraganya, Montmell...) per on val la pena caminar.


Les meves recomanacions:

TALAIA DE MONTMELL

LA FOU

SERRA DEL BOLET

CASTELL DE CLARAMUNT


EL PENEDÈS


Terra de vinyes, plana amable envoltada de muntanyes (ja citades), em pasa una mica com a totes les planes que hem vist fins ara, encara em queda molt per descobrir.


Les meves recomanacions:

COVA DE L'OLLA

LES DOUS I FOIX

SERRA DE LES GUNYOLES

VALLMAJOR


EL CAMP DE TARRAGONA


Si hi ha alguna zona de Catalunya que hagi trepitjat poc, aquesta segurament és el camp de Tarragona, i no pas per falta d’al·licients, que n’hi ha, i molts (sinó per un tema de proximitat, i havent començat una mica per les muntanyes que l’envolten). Espero anar-ho corregint en el futur, mica en mica.


Les meves recomanacions:

LA MOLA DE COLLDEJOU

CAVALL BERNAT

CABRAFIGA

BOSC DE LA MARQUESA


MUNTANYES DE PRADES


Serralada singular d’una gran bellesa. Amb un ric patrimoni natural i cultural, caminar-hi sempre és un plaer (amb un munt d’excursions per fer-hi).


Les meves recomanacions:

SIURANA (GORGS)

ALZINAR DE LA PENA

LA BALTASANA

COVA DE LES GRALLES


EL MONTSANT


Serralada relativament modesta, però d’una bellesa excepcional.


Les meves recomanacions:

EL CLOT DEL CIRER

FRAGUERAU

TOLL DE L'OU


MUNTANYES DE TIVISSA-VANDELLÓS I SERRES DE CARDÓ EL BOIX


Mediterrànies, ran de mar però amb gust a muntanya, de ben segur ens sorprendran.


Les meves recomanacions:

COSP I CREU DE SANTOS


LA DEPRESSIÓ DE L’EBRE


Aquí em passa una mica com al camp de Tarragona, simplement per una qüestió de proximitat n’hi he fet poques i més aviat a les muntanyes que l’envolten (i l’eclipsen), tot i que d’alicients n’hi ha, i de sobres.


Les meves recomanacions:

L'AMETLLA - L'AMPOLLA

R. N. DE SEBES

LA PIETAT - L'ARION


EL DELTA DE L’EBRE


Una altra de les postals del nostre petit país. Amb un terreny pla i diferent a cada estació a causa del cicle de l’arròs. Apta per a tot tipus de senderistes, tot i que és més recomanable recorre’l amb bicicleta.


Les meves recomanacions:

L'ENCANYISSADA

LES OLLES I LO GOLERÓ

PUNTA DEL FANGAR


SERRA DE MONTSIÀ


Una altra serra de dimensions modestes, mediterrània però un mirador màgnific del Delta i les terres de l’Ebre.


Les meves recomanacions:

LA TORRETA

MONTSIANELL


ELS PORTS


Si els tingues al costat de casa segur que hi aniria cada dos per tres. Cada caminada és una sorpresa: roques, arbres i boscos formen paisatges que semblen impossibles. Un paisatge que mai decep i no deixa de sorprendre.


Les meves recomanacions:

ELS ESTRETS D'ARNES

FAGEDA DEL RETAULE

ROQUES DE BENET

TOSSAL D'ENGRILLO


LES SERRES DE PÀNDOLS - CAVALLS


Continuació natural dels Ports, molt més modestos però igualment bonics, tot i que amb una història dramàtica (amb la Batalla de l’Ebre com a Protagonista).


Les meves recomanacions:

SERRA DE PÀNDOLS

PUNTA REDONA


LES TERRES DE PONENT (LA DEPRESSIÓ CENTRAL)


Les terres de ponent inclouen un territori tan ample, en aquest cas, i amb característiques prou diferents com per ser tractat en diferents apartats. Encara no hi he caminat prou (ho vaig fent mica en mica), però si bastant per veure i comprovar que val la pena anar-hi de tant en tant (i emportar-nos més d’una sorpresa).


TOSSALS D'ALMATRET

ESTANY D'IVARS

RUTA DE LES GESSES

TORRE DE VALLFEROSA


EL MONTSEC


Terra aspre però d’una bellesa natural incomparable, amb un ric patrimoni cultural i tota mena de racons per descobrir. Un d’aquells llocs que quan hi vas sempre et queden ganes de tornar-hi.


Les meves recomanacions:

MONT-REBEI

MIRAPALLARS

CONGOST DE MU

COVA DEL TABAC


SERRA DE SANT GERVÀS I SERRA DE BOUMORT


Enteses en sentit ample (com el conjunt de serralades prepirinenques que queden entre el Montsec i els Pirineus). Una altra de les zones en que en falta més per descobrir, tot i saber, també, que quan ho faci segur que no me’n penediré.


Les meves recomanacions:

SANT HONORAT

COVA D'ORMINI

VALL DE CABÓ


ELS PIRINEUS (DE LA VALL D’ARAN A LA CERDANYA)


Els Pirineus són molt més que els seus cims, no cal enfilar-nos gaire per gaudir de paisatges espectaculars. Gràcies a la seva orografia s'hi poden trobar una gran diversitat d'ambients, que van des dels prats alpins a més alçada, fins a les pinedes de pi negre o de pi roig, a les seves vessants més solejades, o les fagedes o rouredes a les obagues. A més, també, d'un ric patrimoni cultural. Descobrir-los només és qüestió de temps (i de paciència), i reconec que em falta bastant.


Les meves recomanacions:

CIRC DE COLOMÈRS

RUTA DE LA MARMOTA

ESTANYS DE GÉMENA

ESTANYS LLONG I REDÓ

ESTANYS DE BAIAU

CIRC DE PESSONS

TOSSA PLANA DE LLES

ELS ENGORGS

EL CARLIT

PLA DE BOAVI

ELS TRES ESTANYS

MONTEIXO